L'any 2008 es va consolidar un grup de treball dins la xarxa de CERCA integrat per persones del nucli antic de Santa Margarida de Montbui que havien rebut la formació en fonts orals, realitzat entrevistes a persones grans del poble i s'havien implicat en el treball d'anàlisi i tractament de la informació que se'n deriva. Satisfets d'aquest treball i amb la voluntat de continuar enriquint la tasca de recerca oral i difusió a la comarca de l'Anoia es van plantejar aquest projecte que ha consistit en:
- Realitzar entrevistes d'història de vida a testimonis del nucli antic de Santa Margarida de Montbui que tenen més de 80 anys, seguint la metodologia de fonts orals emprada per CERCA.
- Elaborar l'edició en format digital de les seves biografies sota el treball "Formes de vida quotidiana, el pas de les generacions al nucli antic de Santa Margarida de Montbui".
- Elaboració d'un documental del nucli antic de Santa Margarida de Montbui que recull les vivències d'aquestes persones, vivències de la guerra civil, la posteguerra i també de les transformacions ocorregudes durant la segona meitat del segle XX.
La recerca emfatitza la vida quotidiana de les persones, posant a la llum la història menys coneguda del poble de Montbui alhora que de retruc permet comprendre els processos socials que s'han donat i es visualitza la consciència cívica en el pas de les generacions al nucli antic de Santa Margarida de Montbui.
|
El projecte, que ha rebut el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, ha permès conservar testimonis de la història del nucli antic de Santa Margarida de Montbui, aportant a la història local una altra perspectiva, la de les fonts orals, que ens apropa a la història a través de les vivències i experiències personals de la gent gran. El documental, "Montbui, me'n recordo" és resultat d'aquest projecte de recull de fonts orals.
|